Λόγος για την εκδήλωση της 26ης Μαίου 2017.

Εξοχότατη κα. Πρόξενε της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη,

Κυρίες και Κύριοι,

Με χαρά σας υποδεχόμαστε απόψε στις πολυτελείς και φιλόξενες εγκαταστάσεις του Porto Palace Hotel, προκειμένου να σας ξεναγήσουμε στο νέο μας εγχείρημα, τη νέα δικτυακή πύλη «Korni.Today».

Η νέα αυτή πύλη έρχεται ως προϊόν περαιτέρω ανάπτυξης και μετεξέλιξης του πολιτισμικού οργανισμού «Ρίζες» ο οποίος διαχέει το Ρωσικό πολιτισμό και διδάσκει τη Ρωσική γλώσσα στη Μακεδονική πρωτεύουσα, μέσω των άρτια καθoρισμένων καθηγητών – με τη Ρωσική ως μητρική γλώσσα –  την πλούσια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη του και τις συναφείς εκδηλώσεις του.

Κατανοώντας και, κυρίως, βιώνοντας το γεγονός ότι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, τόσο ενός Έθνους όσο και του παγκόσμιου, αποτελεί η οικονομική ζωή σε όλες τις εκφράσεις της, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η βιομηχανία και όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως απότοκο των συναρτώμενων από την οικονομική ζωή συναλλαγών, σε συνάρτηση με την όλο και αυξανόμενη ανάγκη της εξωστρέφειας την Ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, η περαιτέρω εξέλιξη του «Ρίζες» και προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούσε μονόδρομο.

Η προβολή μέσα από αυτή τη δικτυακή πύλη ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τη Ρωσική και Ρωσόφωνη αγορά, τους Ρώσους και Ρωσόφωνους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και προς τους Ρωσόφωνους που κατοικούν τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες, αποτελεί μια πράξη οικονομικής εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της πόλης μας και όχι μόνο, οι οποίες θέλουν να προσελκύσουν πελάτες από την εν λόγω αγορά ή/και συμπράξουν με επιχειρήσεις από τη Ρωσία και τις Ρωσόφωνες χώρες. Επιχειρεί να κτίσει γέφυρες συνεργασίας με αμοιβαίως επωφελή οικονομικά αποτελέσματα, γέφυρες που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά την Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλονίκη με τη Ρωσική ενδοχώρα. Δρόμους κατανόησης, μάθησης, πλούτου υλικού και πνευματικού, καθώς το εμπόριο διδάσκει και όλες τις παραμέτρους που άπτονται του πολιτισμού εν γένει.

Με το εμπόριο δημιουργούνται οικονομικές σχέσεις, οι οποίες επιφέρουν τις προσωπικές. Μέσω αυτών διαχέεται η Ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα, τα πιστεύω, οι πνευματικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, η παιδεία, τα γράμματα, οι τέχνες και όλες οι εκφράσεις του Πολιτισμού. Και μέσω αυτού η ανάπτυξη και η πρόοδος. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η μετακίνηση λογίων, ιεραποστόλων, εμπόρων και επιστημόνων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα των εκχριστιανισμό των Σλάβων και άλλων Ευρωπαϊκών φύλων στα χρόνια του Μεσαίωνα και τη γνωριμία τους με το λαμπρό Ελληνικό Πολιτισμό. Και αυτή ακριβώς η πολιτισμική ανάπτυξη της Γηραιάς Ηπείρου γνώρισε κατακόρυφη άνθιση με τη μαζική μετοίκηση Ελλήνων εμπόρων και επιστημόνων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία έφερε και την Αναγέννηση στην Ευρώπη. Οι Έλληνες , έμποροι και όχι μόνο,  προσέφεραν τα μέγιστα, όχι μόνο στον τότε υπόδουλο Ελληνισμό, αλλά και στις νέες πατρίδες τους , με τις προσφορές των Δούμπα και Σίνα , οι οποίοι προσέφεραν στην τότε Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία την Όπερα της Βιέννης και την πρώτη γέφυρα της Βουδαπέστης αντίστοιχα. Η δημιουργία τέτοιων γεφυρών, πραγματικών και μεταφορικών, με απτά πάντα αποτελέσματα, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί το ζητούμενο μέσα από την οικονομική ζωή και μέσα από τις συναλλαγές μεταξύ Κρατών και Εθνών.

Η «Alpha ERMIS», με συνεχή παρουσία 17 ετών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, έχει καταθέσει  – και εξακολουθεί καθημερινά – να καταθέτει τα διαπιστευτήριά της στις ποιοτικές μεταφράσεις σε πλήθος γλωσσών κρατών που πρωταγωνιστούν στο διεθνές γίγνεσθαι, καθώς και πλήθος άλλων κρατών με στενές σχέσεις με την Ελλάδα. Εξυπηρετεί με τους Νομικούς συνεργάτες του τους πελάτες του σε όλο το φάσμα των Νομικών υποθέσεων. Αξιοσημείωτη είναι η αρωγή σε όλο το εύρος των υποθέσεων, μεταφραστικών και νομικών, που απασχολούν τους Έλληνες Ομογενείς που διαβιούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.  Προ διετίας, τα οφέλη που προκύπτουν από τη διάχυση του πολιτισμού, όπως αυτά προαναφέρθηκαν, ώθησαν στη δημιουργία του «Ρίζες», με την εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού στην προμετωπίδα του. Και τώρα, χρησιμοποιώντας τη δυναμική του εμπορίου και της οικονομικής ζωής εν γένει, η οποία αποτελεί το οξυγόνο της ζωής των κοινωνιών παγκοσμίως, η δικτυακή πύλη «Korni.Today» προτίθεται να δώσει τη δική του συμβολή στο ζητούμενο της οικονομικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και των Ελληνο- Ρωσικών οικονομικών σχέσεων εν γένει.

Είμαστε σίγουροι πως όλοι εσείς οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας  θα αγκαλιάσετε και θα μεταλαμπαδεύσετε το νέο μας εγχείρημα, κατανοώντας το αυταπόδεικτο γεγονός ότι η οικονομική ζωή μέσα στα πλαίσια της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποτελεί τη μόνη διέξοδο προς την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, γεγονός που απέδειξε και εξακολουθεί να αποδεικνύει η διεθνής πραγματικότητα, όπου η εφαρμογή ολοκληρωτικών καθεστώτων σε πολλές χώρες του Κόσμου με ιδεολογικές αγκυλώσεις καταδυνάστευσε ολόκληρους Λαούς, μείωσε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των χωρών τους και η κατάρρευσή τους αποκάλυψε το απόλυτο χάος, γεγονότα που βλέπουμε και σήμερα να διαδραματίζονται τόσο στην Κορεατική Χερσόνησο όσο και στη Βενεζουέλα. Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά – και το αποδεικνύει έμπρακτα – πως μόνο η υγιείς οικονομικές σχέσεις εντός και εκτός συνόρων μπορούν να οδηγήσουν ένα λαό στην ευημερία.

Και είμαστε σίγουροι, Εξοχότατη Κυρία Πρόξενε της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι υπό την ευγενή αιγίδα σας, το νέο μας εγχείρημα θα πετύχει τον στόχο του, τη περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών μεταξύ τους, με τελικό αποτέλεσμα την τόσο πολύ ζητούμενη σήμερα ευημερία.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο και την προσοχή σας!